tisdag 25 mars 2008

Vice statsministern går emot arbetslinjen

Nu trillar också Maud Olofsson i populistfällan och ger luft till förslaget att inkomstpröva barnbidraget. Det här är ett förslag som regelbundet återkommer och som måhända vid en ytlig betraktelse låter klokt. Men om man studerar effekterna lite närmare finner man ett antal svagheter. Centerpartisten Annika Qarlsson argumenterar för att bara de med årsinkomster under 240 000 kronor skulle få barnbidrag. Detta skulle skapa en kraftig skattekil och skadliga marginaleffekter för alla med löner runt 20 000 kronor i månaden där det inte skulle löna sig att arbeta mer eller ta ett högre betalt jobb. Det är just dessa skadliga marginaleffekter som Alliansregeringen har arbetat för att avskaffa. Dessutom har det generella barnbidraget varit synnerligen effektivt. Den administrativa kostnaden för det har varit obetydlig.

Förhoppningsvis var Maud Olofssons uttalande om barnbidraget ett ogenomtänkt svar på en överraskande fråga. Att SvD valt att slå upp uttalandet som förstanyhet tyder på att även de inser ”nyhetsvärdet” i att vice statsministern stöder förslag som går på kontrakurs mot regeringens politik.
SvD DN Aftonbladet SvD
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tanken är bra. Varför ska rika ha bidrag? Å andra sidan undrar man varför stane ska betala för att vissa familjer skaffar många barn?= Bättre och enklare att betala ut barnbidrag till alla de förtsa 2-3 barnen och därefter NOLL kronor till dem som väljer att skaffa många barn.

Mary X Jensen sa...

Man kan också tänka sig att utgå från barnen, eller hur. Inga bidrag men avdrag,,,

Anonym sa...

Ja, vi får verkligen hoppas det var ett ogenomtänkt svar av Maud. Annars blir jag väldigt besviken. Vi måste gå mot platt skatt i Sverige och då är borttagandet av statlig skatt och värnskatt de viktigaste politiska uppgifterna i framtiden. Inte att öka marginaleffekterna.

Anonym sa...

Att Sverige är ett löjligt land det är inte nytt. Eller snarare ett land med löjliga politiker.

Att tvärt hugga av vid 240000/år är kanske inte helt lyckat, gränsen ligger dessutom lite lågt. Med en glidande avtrappning inom ett visst intervall så blir inte marginaleffekten så stor. Dessutom är inte 1050:- så stor del av 15 - 18000/mån efter skatt.

Det märkliga i det här löjliga landet är att när man går upp i inkomst så skall man behålla bidragen!!

Det var samma tjafs när maxtaxan infördes. Den magiska marginaleffekten skulle göra att folk skulle avstå från att jobba!!

Grundprincipen är att var och en skall stå för sina egna kostnader så mycket som möjligt.

Argumenten om att det "stör arbetslinjen" förtjänar bara ett gapskratt.

Inga grepp är för simpla för att familjemaffian skall få behålla sina bidrag oavsett inkomst.

Här finns det 5-10 miljarder att hämta. Här kan man ta 3-4 miljarder för att återställa det försvar som alliansen energiskt varit med om att ha saboterat.