lördag 29 mars 2008

Skälen till svängningen i storstäderna

Synovates opinionsundersökning för mars visar på kraftiga förändringar i väljarnas partisympatier. Avståndet mellan regeringen och oppositionen är fortfarande stort, 13,2 procentenheter, men det har på två månader minskat från 20,7. Det som däremot är mer dramatiskt är den stora förändringen i opinionen som skett i storstadsområdena. I januari var socialdemokraterna 10,7 procentenheter större än moderaterna i storstäderna idag leder moderaterna med hela 13,8 procentenheter! Vad kan förklara detta plötsliga scenbyte? Är det så att vi nu ser effekterna av arbetslinjen? Är det så att storstadsregionernas villaägare nu fått ett par lönebesked utan stora jämkningar för den gamla fastighetsskatten? Spelar det in att de svenska statsfinanserna är välskötta och att kronan inte faller som en sten när den finansiella oron sprids över världen? Eller är det bara så enkelt att ettårsdagsfirandet av Mona Sahlins partiordförandeskap satte fokus på innehållet i kejsarinnans politik? Det torde inte vara möjligt att på detta knappa underlag reda ut vilka skälen är för opinionsförändringarna, troligen väger alla de nämnda orsakerna in mer eller mindre. Nu är den stora frågan, kommer landet i övrigt att följa efter storstadsregionerna? Om så är fallet så kan oppositionens övertag i opinionen snabbt smälta ihop. Det blir intressant att studera SCB:s stora undersökning som kommer i juni. Då är det möjligt att tydligare se de regionala förändringarna i väljaropinionen.
DN DN/Brors SvD SvT Aftonbladet
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

1 kommentar:

Såna händer! sa...

Sossarna faller i storstäder pga att fru Sahlin gjorde ett stort utspel där hon försäkrade landsorten om att den regionalpolitiska fördelningspolitiken fortsatt ska gynna landsbygden.

De gjorde 3000 akademiker i Stockholm arbetslösa med motiv av typ att jobben behövs bättre på annat håll. I sossarnas "utredning" frossade utredaren bokstavligen i stockholmsfientliga klyschor, vilket också är storstadsfientliga dito.

Om man vill ha folks röster ska man inte öppet verka emot deras intressen!!

Nu har fru Sahlin visat sig vilja gå i Perssons fotspår.
Adjö sossarna...