onsdag 23 januari 2008

Alla är vinnare när förtidspensionerade kommer tillbaka till arbetsmarknaden

Nu kommer det positiva nyheter från Försäkringskassan. Mer än var tionde förtidspensionerad vill börja jobba igen. Många kan inte gå tillbaka till sitt gamla jobb utan behöver något mindre krävande. Detta är mycket glädjande nyheter. Under de socialdemokratiska styret sattes det i system att förtidspensionera bort "arbetslösheten". På detta sätt lurades många unga människor bort från arbetsmarknaden. Nu vänder vinden och arbetslinjen leder till att många unga människor vill tillbaks till arbetsmarknaden. Nu gäller det att såväl Försäkringskassan, Arbersförmedlingen och vi lagstiftare ser till att inte sätta käppar i hjulen för de förtidspensionerade. Det måste vara bättre att arbeta på halvfart än att vara förtidspensionerad på heltid. Om unga förtidspensionerade kommer tillbaka till arbetsmarknaden är alla vinnare, både individen och samhället.
Aftonbladet

1 kommentar:

Anonym sa...

"Nu gäller det att såväl Försäkringskassan, Arbersförmedlingen och vi lagstiftare ser till att inte sätta käppar i hjulen för de förtidspensionerade."

Det har aldrig varit problemet. Problemet har varit att arbetsgivare vill ha en elit som arbetskraft.
Vilken arbetsgivare går med på sju timmar en dag och två timmar en annan dag -- hur ska de kunna planera? Jag håller med Curt M, men ser svårigheter i att praktiskt genomföra det. Eller ska vi införa antidiskrimineringslagar för att se till att sjuka inte får nekas ett jobb bara för att de behöver flexibel tid? Eller ska vi ha statlig subventionerade låglönejobb som inte leder till personlig utveckling, reallöneutveckling och individutveckling?