tisdag 1 januari 2008

Det är bra med betyg!

Idag får regeringens ministrar betyg. Det är Aftonbladet som anlitat Sifo till att göra en undersökning där väljarna har fått betygsätta regeringens ministrar. Resultatet är inget att skryta med. Nu gäller det för regeringen att nyttja denna information som både vägledning och inspiration. Rätt använt är betygsinstrumentet ett bra verktyg för att utveckla både individer och regeringar. Tyvärr innehöll betyget inte något mer ingående utvecklingsomdöme. Det hade varit intressant att se vad betygsättaren tyckte var elevens starka respektive svaga sidor. Jag tar mig därför friheten att istället förmedla mina synpunkter.

Starka sidor: Ansvarsfull finanspolitik. Tydlig satsning på arbetslinjen. Mod att genomföra strukturellt riktiga åtgärder även om de inte är populära t.ex. slopad förmögenhetsskatt, stramare A-kassa och minskat statligt bolagsägande.

Sidor att utveckla: För mycket detaljstyrande av kommuner och landsting i form av ”särskilda satsningar” (avsevärt bättre än den förra regeringen som dessutom satte ministrarnas namn på skattebetalarnas pengar). Ologisk säkerhetspolitik. Ibland tendens till onödigt komplicerade skatteregler, enkelhet och begriplighet borde vara dygder i skattesystemet.

Sammanfattande omdöme: Regeringen har en stor utvecklingspotential. Fortsätt att arbeta på ordentligt så kommer säkert betyget bli mycket bättre. Försök dock inte att ta genvägar genom att ge en massa detaljstyrda pengabidrag till kommuner och landsting, pengarna ska komma i en påse och utan detaljkrav.

Slutligen en liten kommentar om betygsystemet. Visst hade väl det relativa systemet sina poänger. Lite uddlöst blir ju betygen när man inte har något att jämföra med. Det hade varit intressant att veta vad vänstersidans ”skuggministrar” hade fått för betyg efter sitt första år i opposition.

SvD Dagen Sydsvenskan

__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Mary X Jensen sa...

Som sagt det finns förbättringspotential - och det är så man ska se på betyg.

Det är inte slutbetyg ännu.