fredag 25 januari 2008

Östros innebär en vänstervridning

Mona Sahlins presskonferens gav inte svar på frågan om vem som kommer att ersätta Pär Nuder som socialdemokraternas ekonomiske talesman. Det formella beslutet tas antagligen av den socialdemokratiska riksdagsgruppen på tisdag. Men det mesta tyder på att det blir Thomas Östros som ersätter Pär Nuder i finansutskottet. Många politiska kommentatorer har framfört att ett tillsättande av Östros inte innebär någon ändring av den socialdemokratiska politiken utan mer är en personfråga. Eftersom jag i riksdagen tjänstgör i de två utskott där Nuder respektive Östros är vice ordförande har jag på nära håll kunna bilda mig en uppfattning om de två. Enligt min uppfattning är byte från Nuder till Östros en avsevärt större förändring än vad som framkommit i debatten. I finansutskottet har Pär Nuder lagt stor vikt vid att åstadkomma breda blocköverskridande lösningar i två frågor som är viktiga för Sverige. I det ena fallet gällde det penningpolitiken och den oberoende riksbanken. I denna fråga enades vi om en gemensam skrivning från alla partier utom vänsterpartiet. Här lyckades Pär Nuder att kväva vänsterfalangen inom sitt eget parti och få igenom ett betänkande som tydligt stöder systemet med en oberoende riksbank. Den andra frågan där Pär Nuder bidrog till att åstadkomma en blocköverskridande uppgörelse gällde pensionssystemet. Här fanns troligen krafter inom socialdemokratin som ville bryta den fempartiuppgörelse (m, c, fp, kd och s) som gett oss ett stabilt och internationellt erkänt pensionssystem. Genom ett givande och tagande så säkerställdes en lösning som innebär att den breda pensionsuppgörelsen lever vidare. Även här ställdes vänsterpartiet utanför.
När det gäller Thomas Östros så är bilden annorlunda. I näringsutskottet, där han är vice ordförande, har arbetet till stor del kretsat runt frågan om försäljning av statliga bolag. Detta med försäljning av bolag är inget nytt utan har genomförts tidigare av såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar. Men Thomas Östros har som vice ordförande gjort sitt yttersta att motarbeta, förhala och skada försäljningsprocessen. I utskottet har miljöpartiet gett stöd för vissa försäljningar och motsatt sig andra. Socialdemokraterna under Thomas Östros har istället tillsammans med vänsterpartiet motsatt sig samtliga försäljningar och istället hyllat det statliga ägandet. Här har inte funnits tillstymmelsen till vilja att söka breda lösningar för att åstadkomma en lösning som är bäst för Sverige.
Bland kommentarerna till bytet från Nuder till Östros har nämnts att Östros skulle vara en bättre oppositionspolitiker. Om man med en bra oppositionspolitiker menar en person som kan opponera ihärdigt mot allt så har man helt rätt. Jag är bekymrad om socialdemokraterna med utnämningen av Östros kommer att liera sig med vänsterpartiet när det gäller Sveriges finanspolitik. Det goda läge som nu råder i de svenska statsfinanserna beror dels på att Persson och Nuder höll vänsterpartisterna stången samt att Anders Borg med stöd av Fredrik Reinfeldt har lyckats ingjuta budgetdisciplin i Alliansregeringen. Det är nu mycket tveksamt om Mona Sahlins skuggregering står för samma värden.
En annan spännande konsekvens av de socialdemokratiska ommöbleringarna kan bli att Jan Emanuel Johansson gör comeback i riksdagen. Jag tycker det vore roligt, han har saknats i den rikspolitiska debatten i Norrtälje. Jag ser fram emot att höra Jan Emanuels syn på jobbskatteavdraget och klimatpolitiken. En annan socialdemokrat i Norrtälje har meddelat mig att Jan Emanuel antagligen gör ett inhopp som ersättare i riksdagen ganska snart, denna gång beror det inte på någon avgång utan på en pappaledighet.
Aftonbladet Ledare SvD
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly intressant

Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Kul att ha hittat din blogg en mkt läsvärd blogg.Men även om jag är moderat är det inte kul och läsa inlägg som det ovan från anonym.Ta bort skiten omgående.

Anonym sa...

Bra skrivet, men vad sägs om att dela in i stycken så att det blir mer lättsläst?

Göran Pettersson sa...

Tack för tipsen! Jag är väldigt restriktiv med att ta bort kommentarer, hittills har jag inte tagit bort någon.

Anonym sa...

Sådana inlägg som anonym skrivit borde du ta bort annars är det lätt hänt att det faller tillbaka på dig själv.