fredag 25 januari 2008

New York Times stöder Clinton respektive McCain

På tisdag håller republikanerna ett viktigt primärval i Florida. Igår (i morse svensk tid) hölls en avslutande kandidatdebatt inför valet. MSNBC har delar av debatten samt uppföljande kommentarer på sin hemsida. Igår meddelade också tidningen New York Times att man håller John McCain som den bäste republikanske presidentkandidaten. Stödet från New York Times är dock ett dubbeleggat svärd. Reglerna för primärvalen är lite olika i de olika delstaterna. I Florida är det republikanska primärvalet ett så kallat slutet val. Det innebär att endast väljare som är registrerade som republikaner får rösta. Ett stort antal av väljarna är varken registrerade som republikaner eller demokrater utan som oberoende. I primärvalen i New Hampshire och South Carolina har dessa oberoende väljare haft rösträtt och John McCain har varit framgångsrik att vinna deras stöd. Bland republikanska kärnväljare i många konservativa delstater har New York Times ett rykte liknande som Flamman (Norrskensflamman) har hos oss moderater. Lyckligtvis för John McCain så är stödet från New York Times inte helhjärtat.


SvD New York Times
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

McCains största problem är troligen ålder och hälsa. Han kommer att vara 81 efter två president perioder. Det egentliga valkampen förs idag mellan Hillary och Obama lägren. Där verkar det intressant nog som flertalet moderata republikaner kommer att stödja Hillary, speciellt med Wesley Clark som vice och vänster delen av det republikanska partiet stödjer Obama tillsammans med visa religiösa och independents.

Göran Pettersson sa...

Visst kan åldern ses som ett problem. McCain kommer när/om han tillträder att vara ett år äldre än Ronald Regan var när han tillträdde. Ronald Regan har för övrigt blivit ett slagträ hos både demokrater och republikaner under denna valkampanj. Barak Obama har lyft fram hur skickligt Ronald Regan bedrev det politiska förändringsarbetet (dock gillade inte Obama ändringarna i sig). På den republikanska sidan försöker alla kandidater att uppfattas som arvtagare till Regan. Det var Ronald Regan som lyckades sammanföra diverse olika grupperingar i det republikanska partiet. I valrörelsen 1984 försökte den demokratiske kandidaten Walter Mondale att vinna poäng på att Regan var gammal. Regan svarade avväpnande
"I want you to know that also I will not make age an issue of this campaign. I am not going to exploit, for political purposes, my opponent's youth and inexperience."