måndag 14 januari 2008

Vit kula till försvarsministern

Denna vecka pågår Folk&Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Tack vare SvT 24 är det möjligt att följa stora delar av konferensen via TV. Just nu håller försvarsminister Sten Tolgfors ett fullmatat tal som levereras i expressfart. Jag har i tidigare inlägg framfört kritik mot försvarsministerns överdrivet försiktiga hantering av Natofrågan. I dagens tal tycker jag att han tar ett par steg framåt, det är bra. Han säger bland annat att tröskeln för ett medlemskap blivit lägre. Samtidigt framför han att skälen för ett medlemskap samtidigt blivit svagare. Jag kan delvis hålla med försvarsministern. Dock är det så att en förändring av säkerhetspolitiken bör göras när det är som minst dramatiskt. Att vänta tills ett spänt omvärldsläge uppstått vore oklokt. På den direkta frågan från moderatorn Aduktsson om vilken fördel det är för Sverige att stå utanför Nato så väljer Sten Tolgfors att inte ge något svar. Tolgfors framför istället att han representerar ett parti som förordar ett medlemskap, det blir en rejält stor vit kula!
Direkt efter Sten Tolgfors framträdande intervjuar Erik Fichtelius förre försvarsministern Mikael Odenberg. Det verkar som han fortsätter sin ”likfärd” genom försvarssverige. Det finns bevisligen ett antal nackdelar med de politiska avgångsvederlagen.
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Ingemar sa...

Jag instä'mmer i att ett NATO-medlemskap eller ett reguljärt EU-försvar är önskvärt i dagens läge. Detta motiverar dock inte den enorma neddragning av försvaret som skett och sker. Sandler var bara en susning i säven. Att detta sker i moderat regi är direkt generande för alla oss som litat på moderat försvarsvänlig politik. Att ha hemvärnet, där jag deltar, som huvudsakligt insatsförsvar är rent skrattretande jämfört med utländska elitförband. Vi hade en gång också världens fjärde största flygvapen som man var stoölt över och därav återstår bara rester. Nu följer nedläggningar av svenbsk försvarsindustri och utarming av kompetens i motsvarande grad. har man inget lärt av förra nedrustningen i glädjeyran efter första världskrigets slut? Varför skrota och sälja ut all materiel när t.ex. svenska kommuner och fjällräddning m.m. kan behöva bandvahgnar och annan oanvänd materiel? Varför inte mobila valpar till hv för radiosamband i stället för skrotning? Et c., et c. Finansminister borg, gammal vapenvägrarer, och hans kompis Tolgfors har för stort inflytande och Fredrik borde skämmas. Jag förstår till fullo Odenberg.

Ingemar sa...

Jag instämmer i att ett NATO-medlemskap eller ett reguljärt EU-försvar är önskvärt i dagens läge. Detta motiverar dock inte den enorma neddragning av försvaret som skett och sker. Sandler var bara en susning i säven. Att detta sker i moderat regi är direkt generande för alla oss som litat på moderat försvarsvänlig politik. Att ha hemvärnet, där jag deltar, som huvudsakligt insatsförsvar är rent skrattretande jämfört med utländska elitförband. Vi hade en gång också världens fjärde största flygvapen som man var stoölt över och därav återstår bara rester. Nu följer nedläggningar av svenbsk försvarsindustri och utarming av kompetens i motsvarande grad. har man inget lärt av förra nedrustningen i glädjeyran efter första världskrigets slut? Varför skrota och sälja ut all materiel när t.ex. svenska kommuner och fjällräddning m.m. kan behöva bandvahgnar och annan oanvänd materiel? Varför inte mobila valpar till hv för radiosamband i stället för skrotning? Et c., et c. Finansminister borg, gammal vapenvägrarer, och hans kompis Tolgfors har för stort inflytande och Fredrik borde skämmas. Jag förstår till fullo Odenberg.