tisdag 22 januari 2008

Etanol en återvändsgränd?

Jag har i tidigare inlägg framfört invändningar mot miljöbilsresonemanget. Det har blivit något tokigt över det hela. Vem är mest miljövänlig, den som har en, två eller tre miljöbilar?
Nu börjar det också framföras kritik mot etanol som fordonsbränsle. Jag har länge tyckt att det varit något konstigt med etanolsatsningen. Många av de första bilarna som producerades för drygt 100 år sedan var eldrivna. Jag utesluter inte att cirkeln snart är sluten. Det sker nu en mycket snabb batteriutveckling. Dessutom går det att göra en elbil med bättre prestanda än dagens bensinbilar. Eldrift skapar dessutom stor frihet vid val av grundbränsle. Elen kan produceras med hjälp av solenergi, vindkraft, vattenkraft eller kärnkraft. I det lokala bostadsbolaget, Roslagsbostäder AB, där jag är ordförande har vi redan gått över till elbilar. Så här långt är erfarenheterna mycket goda.
Jag hoppas att det inte blir någon förlängning av miljöbilspremien. Om vi verkligen vill minska koldioxidutsläppen är det koldioxiden vi ska bestraffa. Detta måste ske oavsett om utsläppen uppstår vid tillverkningen eller förbränningen av bränslet.

Aftonbladet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år utan att släppa metangas. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplast !

Anonym sa...

Snälla göran petterson, det finns en marknad för allt, även om alla bilister går över till "eldrivna" bilar kommer det att finnas en marknad kvar för oljan. Självklart är eldrivna bilar bra, men etanolen är redan etablerad på marknaden i dagens läge. Du säger att vi kan få kraft från solceller och vindkraft, det har vi vetat i 100 år men vad har hänt? ingenting!Vart skall man ladda sin elbil då? Om alla skall hålla på och ladda sina elbilar kommer elpriset att gå i taket så att du inte kommer att ha råd att sätta på ljuset där hemma. Alla vet vi att elbilar är bra. Men man måste börja i rätt ände av problemet, först fixa el från sol- och vindkraft SEDAN börja masstillverka bilarna, eller varför inte omvandla ens egna nuvarande bil för att slippa köpa ny? Pengar pengar och åter pengar. Staten och kommunerna säger att man aldrig har pengar, men nu när finanskrisen har bitit oss i arslet allihopa så kommer herr reinfeld och herr borg me säckar me pengar som bankerna kan leka med. VÅRA VANLIGA MÄNNISKORS PENGAR. Dessutom, avskaffa kungafamiljen, vi behöver inte nårra vanliga svenssons som behöver ett par extra miljoner i sin budget för att gifta bort sin dotter...

Anonym sa...

bli delaktig http://www.thepetitionsite.com/1/make-plastic-degradable