söndag 20 januari 2008

Kommer vändningen nästa vecka?

Sifos januariundersökning är ingen munter läsning. Oppositionens ledning har inte minskat utan ökat från 13,7 till 16,4 procentenheter. Nu är det för oss i Alliansen att ta oss samman och vinna tillbaka de väljare som idag säger sig tänka rösta på vänsterblocket. Jag har sagt tidigare att jag tror att väljarströmmen vänder när socialdemokraterna blir mer konkreta om sitt regeringsalternativ. Ett första steg i den riktningen tror jag kommer redan nästa vecka då klimatberedningen ska presentera sitt förslag till svenska utsläppsmål. När socialdemokraterna ska enas med vänsterpartiet och miljöpartiet så kommer många arbetare i industrin att bli besvikna. Mycket talar för att socialdemokraterna kommer att sälja ut industrin för att säkerställa stöd från mp och v.

SvD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, du Göran. Precis som du är jag officer. Du är ju en, av mig och alla andra, folkvald företrädare. Denna gången, den första sedan 1988, röstade jag inte på Moderaterna. Det blev Sossarna den här gången. Du vet nog varför; Maud Olofsson. Falskare människa har vi sällan skådat. Tyvärr är det personer vi röstar på.
Mina socialdemokratiska vänner röstade kanske för att få bort MP och jag röstade för att få slippa Maud. Fundera på det. Du och jag har ganska mycket gemensamt, tycks det... Som min Mor uttryckte det: "Fredrik är ju en bra människa, men nån ledare är han ju inte, med tanke på vilka idioter han omger sig med..."

Anonym sa...

Det är allt att göra det lätt för sig att analysera sina egna väljarförluster i opinionen med att oppositionen inte presenterat sin egen politik ännu.

Då bör ju rimligen fallet bero på er egen politik, folk gillar den helt enkelt inte.

Den kosmetiska som före valet lades på den gamla högerpolitiken var fet och dolde med fina ord vad som egentligen skulle ske. Många gick på det.

Men nu, nu ser vi resultatet. Att vara sjuk och arbetslös är nästan brottsligt i Alliansens Sverige. Att vara lärare innebär att man blir hånad av skolministern som kallar skolan för flum. Nystartsjobb och städjobb har inte lett någon vart...ja, jag kan hålla på hur länge som helst, men det behövs inte. Sverige är grundlurat.

Som sagt, kolla er egen politik först. Det är DEN som fallet beror på.

Göran Pettersson sa...

Tack för kommentarerna, det är de som gör en blogg levande.
Det här med politik är svårt. Nyligen presenterades en undersökning som visade att väldigt många väljare hade ytterligt begränsade kunskaper. Inför valet var det många som inte visste att vi hade en socialdemokratisk regering.
Den viktigaste förändringen som skett efter Alliansens tillträde är inom arbetsmarknadspolitiken. Förändringarna har starkt bidragit till att fler människor fått riktiga jobb. Om vi kört vidare med socialdemokraternas bidragssystem så hade vi haft högre arbetslöshet.
När de regeringsalternativen blir tydligare tror jag att opinionsläget kommer att jämnas ut.

Anonym sa...

Jaa, du, kräftgången kommer att fortsätta, det är tydligt.

Jag är mycket missnöjd med min dator. I broschyren lovades att den skulle vara säker, utan krångel. Jag har formaterat om den typ 25 gånger på ett år. Supporten har varit usel. Jag kommer inte att köpa en sådan nån fler gång, det får bli ett annat märke.

Det är lite på samma sätt med politik, lovar man en sak men väljarna inte upplever att detta genomförs - ja då viker stödet. Enkelt.

Ni politiker kanske inte riktigt greppat att folk i gemen inte gillar den förda politiken. Har ni diskuterat att kräftgången kanske beror på detta?