tisdag 1 januari 2008

Demokrati, revision och marknadsekonomi

För tredje dagen i rad rapporterar Aftonbladets Wolfgang Hansson och Lotte Fernvall från biståndets Tanzania. De har i sina artiklar sökt svaren på varför biståndspolitiken misslyckats i Afrika. Hittills har artiklarna inte lett till mer än några enstaka bloggkommentarer. Det blir intressant att studera hur landets ledarredaktioner behandlar artikelserien när de är tillbaka i tjänst imorgon.

Den skrämmande, men inte alltför oväntade, slutsatsen är att biståndet mycket väl kan ha orsakat att Afrika haft en sämre utveckling än övriga världen. Biståndet har till stora delar förhindrat den reformation av samhället som annars skulle ha skett. Korrupta ledare har hållits under armarna och marknadsekonomi och entreprenörskap har kvävts. Det är tragiskt att följa utvecklingen i ett antal afrikanska länder som teoretiskt borde ha fina utvecklingsmöjligheter. I Zimbabwe styr den despotiske Robert Mugabe. I Sydafrika, som mycket tack vare Nelson Mandelas personliga egenskaper varit ett undantag, går nu utvecklingen i fel riktning. ANC har alltmer utvecklat staten till en enpartistat och valet av korruptionsanklagade Jacob Zuma till ny partiledare bådar inte gott. Testet för Sydafrika blir rättegången mot Jacob Zuma, har rättsväsendet integritet att rättvist granska ledaren för ANC. Om inte tror jag Sydafrika löper stor risk att utvecklas i samma riktning som Mugabes Zimbabwe.

Vilka blir då slutsatserna för det svenska biståndet? Den nya inriktning av biståndet som biståndsminister Gunilla Carlsson driver är i allt väsentligt bra. Istället för att sprida biståndet på ett mycket stort antal länder sker nu en koncentration och därigenom ökar möjligheterna till analys och uppföljning. Men det krävs enligt min uppfattning en ytterligare fokusering. Det får inte fortsätta att vara så att biståndet sätter krokben för den ekonomiska utvecklingen. Biståndet måste mer satsas på att stödja utvecklingen av institutioner för demokrati, rättsäkerhet, antikorruption och marknadsekonomi.

Jag ser som sagt med spänning fram till hur Aftonbladets med flera ledarredaktioner kommer att följa upp denna reportageserie från biståndets Tanzania.

Tidigare blogginlägg i ämnet 30/12 31/12

________________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly intressant

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant artikel i Aftonbladet. Jag har själv varit nere i Tanzania (Moshi-Kilimanjaro) och jobbat med HIV/AIDS relaterade frågor och jag har bevittnat likadana situationer. Att bistånd missbrukas, var något man såg nästan varje dag.

Personligen har jag t.ex slutat ge bort kläder till välgörenhet då dessa använda kläder skickas ner och delas ut gratis. Istället är det någon som kommer och köper dem och sedan säljer dem dyrt, vilket i sin tur leder till att de fattigaste inte alltid har råd att köpa sig "nya" kläder. Dessutom hjälper våra kläddonationer till att förstöra deras egen klädesindustri.

Anonym sa...

Personligen har jag t.ex slutat ge bort kläder till välgörenhet då dessa använda kläder skickas ner och delas INTE ut gratis.

Visst, det skapar väl en viss marknad på det sättet, men med tanke på att de som behöver det mest inte alltid får något är sorgligt.

Anonym sa...

Ja, artikeln pekar entydigt på faktorer som är politisk icke korrekta att ta fram: Afrikaner är generellt sett dummare än Asiater och deras kultur är sämre sett med ett nationellt tillväxtperspektiv. Så visst kan man skriva ledare, men det blir bara förljuget trams. Det enda riktiga; att frysa all hjälp till Afrika och låta dem klara sig själva, kommer att lysa med sin frånvaro. Detta i sin tur vittnar om de begränsade demokrati vi har i ett socialistiskt land som Sverige, men det är en annan sak.