måndag 28 januari 2008

Last men (man?) standing

Tidskriftens NEO:s chefredaktör Sofia Nerbrand skriver på ledarplats i dagens SvD att hon är republikan. Det innebär inte att hon vill ha ett nytt statsskick i Sverige utan att hon i det pågående amerikanska presidentvalet föredrar ett par republikanska kandidater. En efter en avfärdar hon kandidaterna och när hon är klar återstår endast Rudy Guliani och John McCain. Som sin viktigaste urvalsfaktor sätter Sofia Nerbrand kandidaternas syn på frihandel. I detta instämmer jag fullständigt. Trots att det i Sverige sedan länge finns en ganska kraftig vänsterförskjutning i värderingarna så har protektionismen inte slagit rot varken till höger eller vänster. Det råder stor samsyn hos de flesta av riksdagspartierna att frihandel är något bra. I USA däremot är detta ingen självklarhet. Olika grader av protektionism förekommer ofta hos demokratiska kandidater och inte heller republikanerna är helt befriade från den typen av argument. John McCain och Rudy Guliani är dock riktiga frihandelsvänner. På tisdag avgörs primärvalet i Florida. I dagsläget väger det jämnt mellan John McCain och Mitt Romney. Det mesta tyder på att Rudy Guliani inte kommer lyckas vinna trots att han kampanjat hårt och länge i Florida. Om han kommer in som en distanserad trea tror jag att hans valrörelse får ett hastigt slut. Valet i Florida följs nästa vecka av Super-Tuesday. I dagsläget ligger John McCain bäst till i flera av de stora delstaterna men en Romneyseger i Florida kan snabbt ändra det läget.
Du finner ett stort antal opinionsundersökningar om du följer denna länk.
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade nog tittat mer på säkerhetspolitisk och allmän kompetens hos kandidaterna. Det finns ett antal frågor som NATOs framtid och den pågående destabiliseringen i mellan- östern som direkt berör Sverige. Jag tror inte världen har råd med en president som sover i kabinettsrummet eller lyssnar på mer eller mindre galna rådgivare som vill bomba bort islamister från mellanöstern.

Göran Pettersson sa...

Givetvis är säkerhetspolitiken och synen på NATO också mycket viktiga frågor. De är dessutom sammankopplade med synen på frihandel. En protektionistisk amerikansk president innebär också en mer isolationistisk amerikansk utrikespoltik. Detta i sin tur påverkar USA:s engagemang i NATO. Med John McCain i vita huset så kommer relationerna mellan USA och Europa att förbättras. Han vet dessutom att han har helhjärtat stöd från en av Sveriges riksdagsledamöter.

http://dinledamot.blogspot.com/2008/01/john-mccain-hlsar.html

Anonym sa...

Om det råder samsyn om att frihandel är bra, borde det vara lätt att skapa en riksdagsmajoritet för att lämna EU.

Så är det emellertid inte och detta liksom mycket annat bevisar att ytterst få är verkliga frihandelsvänner.