lördag 2 februari 2008

Bästa politiken för framtiden vinner valet 2010

Socialdemokraterna kommer att få stora trovärdighetsproblem när de ska börja presentera sin politik inför nästa mandatperiod. Lotta Gröning beskriver det mycket väl i sin krönika i Aftonbladet. Hittills har socialdemokraterna varit emot i stort sett allt.

Men det kommer inte att räcka med att presentera ett socialdemokratiskt valmanifest, väljarna kommer också att kräva att man kan presentera ett sammanhållet regeringsalternativ inklusive ett gemensamt valmanifest. I annat fall kommer en samlad Allians ställas mot tre olika partimanifest. I ekots lördagsintervju duckade Thomas Östros för i stort sett varenda fråga om den kommande politiken. I den amerikanska valkampanjen kritiseras vissa kandidater för att de ”flip-floppar” i frågor. Jag tror att vi kommer att få uppleva en liknande kritik när det socialdemokratiska valmanifestet presenteras. Då blir det dags att plocka fram riksdagsprotokollen med Östros onyanserade attacker mot regeringens politik.

Vid regionkonferensen i Uppsala talade Fredrik Reinfeldt om behovet att förändra partiet i takt med omvärlden. Det är rätt självklart. Partiet och politiken måste utvecklas i takt med omvärlden. Det är viktigt att granska om tidigare ställningstaganden är giltiga i en förändrad värld. Men detta innebär inte att man med automatik ska tycka tvärtom. Det är viktigt att man hela tiden slår vakt om sin själ. För mig innebär det att staten ska vara begränsad men stark och fokusera på sina kärnuppgifter säkerhet mot inre och yttre hot samt rättsäkerhet. Dessutom ska individen sättas före systemen. Vi ska vidare bejaka fri företagsamhet och frihandel. Peter Wolodarski ger i DN exempel på där han tycker att förändringsarbetet gått vilse. Hans invändningar gäller främst tidningens tilltal och ordval. Det kommer att bli mycket intressant att från nära håll följa politikutvecklingen. Jag tänker aktivt bevaka att partiet inte säljer sin själ.

Vilken är då slutsatsen av de två stora partiernas utvecklingsarbete? Jag tror att det parti som formulerar den mest framåtsyftande politiken kommer att vinna regeringsmakten 2010. Politiken måste ingjuta framtidstro och ge svar på människornas frågor om framtiden. Givetvis måste man också kunna presentera ett trovärdigt regeringsalternativ.
DN

1 kommentar:

Mary X Jensen sa...

Partiet måste verkligen se till att den enskilde individens integritet skyddas så att vi kan leva i en demokrati.

Det är för mig den viktigaste frågan, därför tänker även jag kandidera till nästa val...