torsdag 21 februari 2008

Carl B Hamilton visar vägen!

Jag har tidigare kritiserat sifferexercisen runt biståndspolitiken. Många politiker verkar tycka att det är viktigare att vi förbrukar en viss summa pengar än att det blir några positiva effekter av biståndet. Biståndsminister Gunilla Carlsson har varit en frisk fläkt inom detta politikområde och trots att hon är satt att förvalta 1 % hysterin så har hon infört mycket nytt tänkande.

De högljuddaste borgerliga förespråkarna för förbrukningens egenvärde har funnits inom folkpartiet. Därför är det upplyftande att Carl B Hamilton (fp) nu uttalar sig för att militära säkerhetsinsatser borde kunna betalas via biståndsbudgeten. Utan den säkerhet som skapas genom insatserna blir i många fall hjälpen till de nödställda omöjlig. Nu verkar det dock vara så att det bokföringsmässigt inte är "tillåtet" att flytta pengar som är registrerade för bistånd. Men inför kommande budgetar skulle väl utrikesdepartementet kunna lyfta ut 1 miljard från biståndsbudgeten och placera den som reserv. Om det bästa för det nödställda är en säkerhetsoperation så nyttjas pengarna till det. Om det istället någon annan åtgärd har högre effekt då satsar man pengarna där.

I dagens avsnitt av den politiska talradion dinledamot.se intervjuas ordföranden för Sveriges Reservofficersförbund Wictor Phalén. Han talar bland annat om reservofficerarnas viktiga roll vid internationella insatser.
Du kan lyssna på programmet genom att följa länken http://media.libsyn.com/media/dinledamot/2008-02-21.mp3
Tidigare avsnitt finns tillgängliga på adressen http://dinledamot.libsyn.com

SvD

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, varför inte?

Då har vi i alla fall lite koll på vart biståndspengarna tar vägen.

Jag har alltid varit förvånad över hur t ex makthavare i Tanzania kan ha råd med lustjakter på Franska Rivieran..?

/L