onsdag 27 februari 2008

Enkelt, tydligt och konsekvent - Vägen till framgång

När socialdemokraten Peter Hultqvist KU-anmälde regeringen, för utnämningen av Mikael Odenberg, så skrev jag att detta kommer visa sig vara ett skott i den egna foten. Idag skriver vice statsminister på SvD Brännpunkt om regeringens utnämningspolitik. Det är redan möjligt att se KU-förhöret framför sig. Alliansens stegvis reformerade utnämningssystem med kravprofiler, öppenhet och konkurrens kommer att ställas mot socialdemokraternas svågerpolitik.

Givetvis hade det varit mycket bättre om näringsdepartementet kommunicerat sitt tillvägagångssätt tydligare i samband med utnämningen av Mikael Odenberg. Tydlighet är också vad som efterlyses av P J Anders Linder. Jag är villig att hålla med honom.

Det var tydligheten som var Alliansens starka vapen i valrörelsen. Det gemensamma valmanifestet redovisade vad en kommande regering skulle genomföra. Trots att regeringen nu gör det man sagt så säger sig många väljare inte känna igen sig. Jag tror att detta har att göra med bristande tydlighet från regeringen när reformerna presenteras. När jag är ute och talar om regeringens politik vid olika partimöten så märker jag att medlemmarnas inställning till kritiserade förslag oftast försvinner om man enkelt och tydligt förklarar de bärande motiven för förslagen. Jag tror att man vinner på att ”kalla en spade för en spade”.
Brännpunkt P J Anders Linder
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

I dag var du "klockren". Bra skrivet.Delar din uppfattning.

Anonym sa...

Vill ni ha kul en stund så lyssna på denna sketch:
http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1029118

Vh/ Peter K

Anonym sa...

Håller med dig om den bristande tydligheten. Bakom-/underliggande, och etter värre, är tyvärr, sic!, att de ack så nödvändiga reformerna till övervägande del är mer eller mindre ’hafsverk’ och implementerade i stort sett utan ordentliga, föregående ’betatester’, konsekvensanalyser, avstämningar osv. [Tips: skaffa – gratis – från Toyota deras ’The Toyota Way’ och lär bl.a. hur förändringar effektivt genomförs].
PJ A Linder räknar i dagens SvD upp tre utomordentligt vinnande reformer vilka samtliga har förvandlats till tunga ok för regeringen. Begriper för mitt liv inte hur detta har tillåtits kunna ske!
När så den allt annat än objektiva publika servicen via såväl radio [P1] som SVT uppenbarligen har en egen [dold] agenda för att presentera ALLT maximalt dåligt – företrädesvis via egna ’undersökningar’ och/eller vinklingar. (Vem phaen har f.ö. givit SR/SVT mandat att beställa [dyrbara!] opinionsundersökningar av XYZ, formulera frågorna själva för att få önskade svar och sedan presentera ’resultaten’ för 500- 800.000 lyssnare [P1 nyhetsmorgon] var och varannan dag?). Eller när fackförbundsordförande [ex. Y Thörn] brutalt lögnaktigt använder jobbskatteavdraget för att belysa ”..hur bra avtal kommunal genomfört..” och ingen från regeringen, varken direkt eller indirekt, framträder och berättar vad som resulterar i vad.
Såvida inte en spade kallas för en spade [prompt!] kan ingen förundras över opinionssiffrorna.

Mary X Jensen sa...

Det handlar om att förstå att andra inte vet vad man tänker eller har tänkt. Det är verkligen en erfarenhet som livet gett. Mitt favoritcitat sedan 30 år är följande.

"I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey"

Kommunikation helt enkelt - fråga om man förstått, om inte förklara...