onsdag 6 februari 2008

Vinnare och förlorare

Resultatet från Super Tuesday börjar klarna. Ingen av kandidaterna har varken vunnit eller förlorat på knock out. Däremot finns det givetvis vinnare och förlorare.

På den republikanska sidan ser det ut på följade sätt.

John McCain är den store vinnaren när det gäller delegater. Han vann i stort sett alla viktiga delstater där vinnare tar allt dvs får alla delegaterna. Däremot förlorade han vissa delstater till Mike Huckabee. Förlusterna betyder inte så mycket när det gäller antalet delegater men det försvagar ändå hans ställning som självklar ledare.

Mike Huckabee är den stora överraskning. Trots mycket begränsade resurser så har han lyckats vinna ett antal delstater i Södern.

Mitt Romney får nog, trots vissa framgångar, räknas som valens förlorare. Han har vunnit "sina" delstater men genom Huckabees framgångar så har han förlorat många delegater.

På den demokratiska sidan är läget avsevärt jämnare. Barack Obama har ytterligare lycktas ta in på Hillary Clintons försprång. Clintons kampanj "räddas" dock genom en vinst i Kalifornien. Hillary Clinton får nog fortfarande gälla som favorit men det väger mycket jämnt. Tiden talar för Barack Obama som dessutom får in mer i kampanjbidrag.

Valkampanjen går vidare. På den republikanska sidan tror jag att leden kommer att tätna och att allt fler kommer att sluta upp bakom John McCain. När det gäller demokraterna tror jag att kampen kommer att hårdna. Clintons är kända för sin brutala kampanjstil och jag tror inte Hillary kommer att ge sig utan en tuff strid.

DN DN SvD

Inga kommentarer: