måndag 11 februari 2008

Rätt blev fel blev rätt

Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade idag att regeringen inte kommer att lägga gå vidare med det omdebatterade förslaget om takbegränsning i sjukförsäkringen. Denna relativt lilla del av det viktiga sjukförsäkringspaketet har ådragit sig mycket kritik och blivit livligt diskuterat under den senaste månaden. Grunden till förslaget är bra. Vi måste komma bort ifrån de offentliga försäkringssystemen som gör att man inte har något för att man söker sig tillbaka till arbetsmarknaden. Men för att lyckas med en systemförändring som denna måste man ha stödtrupperna med sig samt ha ett väl genomarbetat förslag. På denna punkt var förarbetet bristfälligt, när det började blåsa runt förslaget så visade det sig att flera riksdagsledamöter inte var så insatta att de kunde stå upp och försvara förslaget. När dessutom remissinstanserna visade på administrativa svagheter i förslaget så var det dags att ta konsekvenserna. Trots att förslagets grundidé är riktig så är det rätt att dra tillbaka förslaget. Lärdomen som regeringen bör dra är att ytterligare arbeta igenom sina förslag innan man ”släpper ut dem”. Dessutom bör man lägga kraft på att utbilda ”fotsoldaterna” så att de kan stå upp för förslagen när det börjar blåsa. Vill man reformera så får man vara beredd på att det kommer bli kritik. Det är helt naturligt, vi människor är av naturen skeptiska till förändring.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Diskussionen om olika försäkringars inlåsningseffekter har varit nyttig. Även Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström, som varit mycket kritisk till regeringsförslaget, erkände idag att det är viktigt att parterna inte sluter avtal som motverkar arbetslinjen. Ibland är det så politiskt att man har den största långssiktiga påverkan på det politiska tänkandet när man förlorar detaljfrågan men vinner idédebatten.

SvD SvD DN Sydsvenskan

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Du uttrycker Dig som politiker plägar. Vad rätt Du tänkt fast det blev fel. Ingen pudel ,inget hundhuvud och snart är saken glömd.
Men debatten har även inom partiet
gett den signal ,som egentligen skulle vara onödig.
Ta varsamma steg, förankra ,genomför om det är läge.
Ni har väl några äldre i riksdagen, som inte alltid tycker som regeringsmoderater. Då är det läge,att lyssna på dem också.
Men bra ,att det inte blev någon längre palaver i ärendet. Det har vi i längden inte råd med.