fredag 29 februari 2008

Tjänstemännen avgör

Trots att avståndet mellan blocken minskat med hela 5,6 procentenheter mellan januari och februari mätningen så ligger inget enskilt partis förändring utanför felmarginalen. Fortfarande anger en mycket stor andel, 17 %, av väljarna att de är osäkra på vilket parti de skulle ha röstat på om det vore val idag.

Den intressantaste informationen i DN blir dock en halvkviden visa. Temos opinionsanalytiker Nicklas Källebring säger: ”Socialdemokraterna backar signifikant i storstäderna och förorterna”. Tydligen är det bland tjänstemännen som opinionsförskjutningen går fortast. För att kunna dra några längre slutsatser på regioner och yrkeskategorier krävs det rätt stora undersökningar. Temo har intervjuat knappt 2000 väljare och det torde ge en mycket grovskalig bild av väljarsympatierna. En bättre bild får vi troligen först i juni när SCB presenterar sin stora Partisympatiundersökning. SCB brukar intervjua drygt 9000 väljare och har då möjlighet att ge redovisa opinionen uppdelad i bland annat valkretsar och yrkeskategorier.

Det har talats väldigt mycket om moderaternas inbrytning bland LO-medlemmar. Men en kategori som är minst lika avgörande är faktiskt Saco-medlemmarna. Här vägde det ganska jämnt mellan moderaterna och socialdemokraterna vid SCB:s senaste mätning, knappt 30 % för vardera partiet.

Men som det har sagts många gånger tidigare. Det finns bara en mätning som gäller och det är valresultatet.

I veckans avsnitt av den politiska talradion diskuterar jag och Jacob Birkeland med Norrtelje Tidnings politiske chefredaktör Reidar Carlsson Alliansregeringens första år i Rosenbad. Vi berör också opinionsläget och förutsättningarna inför valet 2010. Du finner programmet på http://dinledamot.libsyn.com

DN SvD Sydsvenskan Aftonbladet

Inga kommentarer: