lördag 23 februari 2008

USAF förlorar 5 % av B-2 flottan i en krasch!

Alla flygplantyper råkar förr eller senare ut för en krasch. Det amerikanska bombflygplanet B-2 har intill idag varit förskonat från förstörande missöden. Men nu meddelas att en B-2:a har störtat i samband med start från en flygbas på Guam. De två i besättningen sägs sköt ut sig och sägs vara i gott skick. Det som gör denna krasch speciell är det extremt låga antalet B-2:or. Genom förlusten av ett plan så har den totala styrkan reducerats med 5 %. Nu finns det totalt sett i världen 20 B-2:or kvar. Styckepriset för en B-2:a är runt 8 miljarder kronor! Framtiden får utvisa om B-2:an utgjorde toppen på en utveckling där varje ny vapenplattform var markant dyrare än sin företrädare. Det är detta fenomen som gör att budgetjämförelser mellan försvarskostnader på 50-talet jämfört med nu slår så snett. Gissningsvis kostade en division J-29 Tunnan i fast penningsvärde ungefär lika mycket som en rote 39 Gripen.
SvD MSNBC
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

3 kommentarer:

Anonym sa...

Styckepriset för en B-2 är ju baserat på att man spride utvecklingskostnaden för 165 flygplan på 21. Summan hade ju varit klart annorlunda om alla 165 flygplan köpts in.

Faster Sven sa...

Annorlunda uttryckt:

Det skulle inte kosta åtta miljarder att ersätta det kraschade planet - förutsatt att "fabriken" finns kvar i brukbart skick. Uppstartskostnaden kan dock vara hög, så här långt senare, så kanske borde man i stället tala i termer av vad plan nummer 22 skulle kosta.

Göran Pettersson sa...

En tidigare operationsanalytiker vid Försvarets Forskningsanstalt (FOA) numer FOI har hört av sig. Han har gjort lite beräkningar över prisjämförelsen mellan J 29 Tunnan och Gripen. De visar att prisökningen varit ännu större än jag gissade. En 39 Gripen kostar i fast penningvärde nästan lika mycket som 25 J 29 Tunna.