måndag 25 februari 2008

Systemet måste anpassas till dagens verklighet

Officersyrket har varit öppet för kvinnor i snart 28 år. Men trots att man därigenom stadfäst att både män och kvinnor har förutsättningar att tjänstgöra vid militära förband har värnplikten förblivit en skyldighet endast för män. Jag undrar hur det låtit om förhållandena mellan könen hade varit det omvända. Nu är dock värnplikten på väg ut eller i alla fall tillämpningen av den. Det har tillsatts en pliktutredning som ska ta fram ett nytt soldatförsörjningssystem som bygger på frivillighet. Statens rätt att kalla in folk med tvång ska dock finnas kvar men endast användas när omvärldsläget så kräver. Jag är benägen att ropa ”äntligen”. För sex år sedan intervjuades jag av tidningen Framsyn i just denna fråga. Jag kan konstatera att utvecklingen nu går i den riktningen som jag och Karl-Henrik Henriksson förespråkade.

DN Debatt skriver avgående generaldirektören för Pliktverket, Björn Körlof, just om den könsdiskriminerande mönstringsplikten. Det vore väl en enkel sak att ändra på detta.

I ett tidigare inlägg här på bloggen presenterade jag ett förslag till hur ett nytt soldatförsörjningssystem skulle kunna se ut.
Veckans avsnitt av den politiska talradion dinledamot.se handlar om en annan del av personalförsörjningssystemet nämligen reservofficerarna. Du finner programmet på dinledamot.libsyn.com
SvD Aftonbladet Sydsvenskan Dagen
__________________________________________
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Det här är en intressant fråga. Jag skulle personligen aldrig i livet kunna tänka mig att göra värnplikt på det sätt som det jag har föreställningen om att det innebär. Krypa runt i skogen, marschera, lyda order osv ;-)

Men jag inser att det är en synnerligen gammalmodig inställning som säkerligen bygger på en hel del fördomar.

Framförallt på hur det varit. Men som du säger - dagen har en egen verklighet också och om framtidens krig kommer att ske på samma sätt som förr (och för all del idag också) i framtiden är kanske en fråga att ta ställning till.

Det är viktigt att skaka om sina tankar och fundera en meter till, även i den här frågan.

Anonym sa...

Intressanta reflektioner. Läs gärna mer om varför tjejer behövs i lumpen, hur det går till att ansöka och så vidare på www.lumpen.nu/tjej. Ha det gott!