fredag 1 februari 2008

Är Östros okunnig eller osaklig

Är Östros okunnig eller osaklig? I en artikel på DN-debatt tillsammans med Mona Sahlin ger socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros sig tillkänna. I debatten lyfts det ofta fram att Thomas Östros är en skolad nationalekonom med licentiatexamen. Desto mer förvånad blir man då när man tar del av hans och Mona Sahlins påstående om orsak och verkan. I artikeln framförs att regeringens finanspolitik varit orsaken till riksbankens räntehöjningar, den som studerar riksbankens rapporter finner att finanspolitiken haft en mycket begränsad roll. Istället konstaterar riksbanken att jobbskatteavdrag och sänkt A-kasseersättning ökat arbetskraftsutbudet och därigenom minskat behovet av räntehöjningar. Men höjningen av arbetslöshetsersättningen som paret Sahlin Östros föreslår skulle enligt de allra flesta nationalekonomer minska arbetskraftsutbudet och därigenom öka trycket på riksbanken att höja räntan. Min slutsats av Östros första utspel som ekonomisk politisk talesman är att han antingen är okunnig eller osaklig. En sak som dock verkar helt klart är att han är obrottsligt lojal mot sin ledare även om det innebär att han måste avvika från sina akademiska kunskaper. När logiken ställs mot makten vinner makten!
SvD
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly intressant

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Med detta säger man, nej vi tycker inte det ska löna sig att jobba. Och det är ju vanlig ohederlig sossepolitik. Locka med mer bidrag än jobb.

Anonym sa...

Var det någon som såg debatten i morgontv idag? Är det bara jag eller ränkar Östros med att majoriteten av det svenska folket är dumma nog att övertygas av pseudoargument på bebisspråk och känsloladdade uttryck utan någon verklig substans?
Det, om något, förklarar politiker föraktet: att de antingen är så korkade som de låter eller så ohederliga att de påskinner de inte se de verkliga orsakerna och konseklvenserna för/av sina beslit

Anonym sa...

Ja "Partillebo", svenska folket är nog så pass slöa att de vill ha ett bebisspråk. Se opinionsläget. Det talar sitt tydliga språk. Tyvärr! Och ohederlighet har (s) kört med i årtionden, gamla hot som högerspöken, att borgare bara gynnar de rika (men de talar inte om var gränsen går för "rik") etc och gud vet vad. Det du hört är klassisk sosseretorik i ett nötskal. Ordbajsande och hotfulla. Östros är renodlad sosseskolad retoriker (vilket innebär att han inte kan/vågar tänka ut något klyftigt själv).

Anonym sa...

Är Östros okunnig eller osaklig?
Tja, okunnig är han sannolikt inte, eller borde åtminstone inte vara det. Osaklig? Beror på ur vilket perspektiv man [han] ser det hela.
Däremot är han [samt hans följe upp som ned] LÖGNARE av en kaliber med omätbart omfång och det är [milt uttryckt] förvånande, att dessa ständigt återkommande lögner öht. kan få sådan plats i media o dito att Alliansen 'bara' tycks låta det ske. Skärpning !!
Mvh/TJ